dilluns, 15 de març del 2010

El temporal destrossa boscos i eleva el risc de focs pels arbres caiguts

Les alzines sureres i els pins són els que més han patit danys També es preveuen fortes pèrdues ecònomiques per als silvicultors

La nevada de dilluns també passa factura als boscos. Arbres caiguts i feina de vint anys perduda en un moment en què el sector silvicultor també nota els efectes de la crisi. "Plou sobre mullat", ha afirmat el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira. Després del temporal, ara la feina consisteix a visitar els boscos i analitzar l'abast dels danys. Tot i que, segons Rovira, és aviat per tenir un balanç final atès que hi ha alguns boscos encara colgats de neu i no hi poden entrar, una primera anàlisi indica que les alzines sureres i els pins són els que més han patit el temporal. A més, hauran de retirar els arbres caiguts perquè, si no, eleven el risc d'incendi.
Segons el Consorci Forestal de Catalunya, la neu ha trencat arbres de boscos de plantacions sobretot de les comarques del Gironès, la Selva i el Baix Empordà.
Després del temporal de neu i vent als boscos, la primera feina dels propietaris forestals ha estat l'obertura de camins i la retirada de troncs que han caigut enmig del pas. Ara, des del Consorci estan començant a avaluar els danys als boscos. "L'afectació més important és en els boscos de suro i les coníferes", ha detallat Rovira, que explica que és perquè són els que tenen fulles perennes i on s'acumula el pes de la neu.
Segons ha afirmat, temporals d'aquest tipus són "devastadors" per al sector perquè "plou sobre mullat" per als silvicultors, que han rebut de ple l'impacte de la crisi econòmica i el tancament d'indústries papereres. Les alzines caigudes es podran aprofitar per a llenya però serà més complicat treure un rendiment econòmic dels boscos de pi. "El problema serà, un cop retirada la fusta, col·locar-la a la indústria perquè el mercat de la fusta fa un parell d'anys que està col·lapsat i estancat", ha explicat Rovira.
"Que hi hagi temporals és un desastre en plantacions com aquestes perquè tira per terra feina de més de vint anys i cal fer molta despesa per retirar els arbres dels boscos", ha exposat Joan Rovira. Per aquest motiu, ha explicat que des del Consorci han sol·licitat al Govern una línia d'ajudes per als propietaris forestals.

Risc de plagues
Una altra de les tasques més complicades serà retirar les branques i netejar el sotabosc per frenar el risc d'incendis aquest estiu. Joan Rovira ha comentat que els boscos encara no estan del tot nets després del temporal de Sant Esteve i que ara s'hi suma el d'aquesta setmana. "És un polvorí", ha explicat Rovira, que afegeix que netejar els arbres i les branques caigudes té uns costos "molt alts".
Des del punt de vista mediambiental també cal enretirar els arbres caiguts per evitar que quan es podreixi la fusta puguin proliferar plagues, ja que en alguns boscos quasi tots els arbres estan trencats.

*Veïns de Lloret de Mar es proveeixen de llenya amb arbres caiguts