diumenge, 14 de març del 2010

Detecten una proliferació de posidònia entre Blanes i Tossa

També ha augmentat la població d'anemones a les zones que l'entitat Vamma va netejar durant l'estiu


L'associació Voluntariat de l'Alt Maresme de Medi Ambient (Vamma) ha detectat un augment de posidònia al litoral de la Selva en un punt entre Blanes i Tossa que, de moment, s'estima més no revelar per preservar-lo i evitar que els amants del busseig recreatiu o la pesca esportiva el puguin malmetre.
Si al llarg de l'estiu el Vamma realitza un seguit de neteges del fons marí, durant l'any, un equip de biòlegs fa immersions periòdiques per observar com evoluciona l'entorn i elaborar un informe respecte a això. Precisament, durant aquestes capbussades de reconeixement s'ha observat la recuperació de la posidònia de Tossa que havia quedat afectada pel temporal de Sant Esteve de l'any 2008.
El portaveu de l'entitat, Joan Basart, també apunta que està augmentant la població d'anemones en diferents punts on s'han realitzat neteges. A més, indica que en zones properes a la Selva, com Santa Sussanna, s'estan reproduint garoines damunt uns blocs de formigó, cosa que, al seu entendre, provocarà que en un futur no gaire llunyà també puguin habitar-hi musclos.
Sobre la posidònia, Basart ha indicat que es tracta d'un espai que acumula una gran quantitat de vida. Explica, que "hi ha més biodiversitat en un metre quadrat de posidònia que en un quilòmetre quadrat de sorra".
Des del Vamma asseguren que la feina de les depuradores és essencial per a la preservació del mar. De fet, Basart posa com a exemple la millora substancial que ha provocat l'ús d'aquest equipament a Sant Adrià del Besòs, al Barcelonès, que ha afavorit l'aparició de cavallets de mar "gràcies al fet que l'aigua està més neta". En base a aquest exemple, indica que, probablement, la depuradora que s'està construint a la pedrera de Montpalau, a Tordera, s'hauria d'haver projectat prop del mar.


*Imatge de l'última neteja del fons marí realitzada a Blanes.


1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Interessant observar aquestes recuperacions de la posidònia, tot i que després de la llevantada del 2008 que va malmetre-les era esperable que s'anessin recuperant. ..No? A banda de que sigui per aquest motiu o de l'increment puntual per altres causes, imagino que la tònica general segueix essent la minva d'exemplars allà on s'hi fan, degut a l'influència -tant a a petita com a gran escala- de les activitats humanes; bona part d'elles lligades al sector turístic i acompanyades de males pràctiques mediambientals pero econòmicament encara rentables, es clar...