dimecres, 8 de febrer del 2012

Aturar la dessalinitzadora de Blanes estalvia 1,5 milions


Els beneficis econòmics són anuals per suspendre el funcionament de la planta sis mesos

El conseller Recoder garanteix l'abastament d'aigua als municipis de la Selva així com el cabal del Ter

L'aturada de la dessalinitzadora de la Tordera, ubicada a Blanes, permetrà un estalvi anual d'un milió i mig d'euros, segons la Generalitat de Catalunya. Les activitats en aquesta planta es van aturar el novembre passat i no es tronaran a reprendre fins a la Setmana Santa, en un cicle que s'anirà repetint.
La situació de la dessalinitzadora de Blanes va arribar ahir al Parlament. En una resposta parlamentària, Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat, va explicar que l'aturada permetrà “una reducció notable del cost d'explotació” i que, en cap cas, això “afectarà el compliment dels compromisos de retorn del cabal del Ter”. D'altra banda, Recoder també va anunciar que l'ACA està redactant el projecte per treure de l'espai les instal·lacions que van restar en desús després de l'ampliació.

El conseller va assenyalar que la mesura s'havia adoptat perquè els pous i aqüífers són “suficients per abastir la demanda de la població” durant tots aquests mesos. La previsió del govern és que la dessalinitzador es torni a posar en servei coincidint amb les primeres onades de turistes de Setmana Santa, per “aportar els complements de cabals necessaris” i cobrir la demanda.

La dessalinitzadora abasteix el sud de la Selva (Tossa, Lloret i Blanes) i el nord del Maresme. El conseller de Territori va afirmar que l'aturada “no afectarà l'abastament dels diversos municipis de la Selva”, ni tampoc els usos agrícoles i industrials, perquè els camps i empreses de la zona “aprofiten sempre l'aigua de l'aqüífer”. Recoder va detallar que, durant els mesos que la planta estigui aturada, l'empresa que explota la dessalinitzadora rep 83.392,79 euros al mes, corresponents a les tarifes fixes per manteniment. Per contra, però, el govern manté que aquest nou règim de gestió –en què la planta no funciona durant més de mig any– “permetrà una reducció notable del cost d'explotació, de prop d'1,5 milions d'euros anuals”.

En el marc de la mateixa resposta parlamentària, Recoder va explicar que l'aturada no afectarà el compliment dels compromisos de retorn del cabal del Ter. “L'ACA preveu disposar de reserves suficients al sistema d'abastament Aigües Ter Llobregat per continuar complint el que preveu la llei”, va afegir-hi, per refermar el seu discurs.

LA FRASE

L'aturada de la dessalinitzadora no afectarà l'abastament dels municipis de la Selva
Lluís Recoder, Conseller de territori

*Imatge de la dessalinitzadora de la Tordera, situada al municipi de Blanes