dilluns, 21 de febrer del 2011

La plaga del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus )

És un coleòpter de la família dels curculiònids. Originari del Sud-est asiàtic i la Polinèsia, que s’ha estès de forma continuada per altres zones de clima temperat, colonitzant diferents espècies de palmeres.

*Imatge d'individu adult del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus)

El insecte colonitza moltes espècies de palmeres. En la seva zonad’origen afecta al Cocus nucifera i Elaeis guineensis. A la zona mediterrània afecta principalment a Phoenix canariensis i també a Phoenixdactylifera, la més estesa al nostre territori. Les menys afectades són les del gènere Washingtonia.

L’adult mesura de 2 a 5 cm, és de color vermellós i esta dotat d’un pic allargat característic. Al tòrax té unes taques arrodonides fosques molt visibles. Els èlitres que protegeixen les ales, són del mateix color i presenten línies estriadesde color negre. Els adults poden desplaçar-se volant o trepant des del sòlfins a les copes de les palmeres.

Els ous són de forma ovalada, d’un color blanquinós i brillants; les femelles posen de 300 a 400 ous, al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc.

Les larves es desenvolupen dins de la palmera i poden superar els 5 cm en l’últim estadi. Són àpodes, piriformes, de color groguenc i amb una càpsula encefàlica de color marró fosc brillant, dotada d’unes fortes mandíbules.

*Imatge de larva del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus)


La pupa, també groguenca està protegida d’un capoll cilíndric de 4 a 6 cm, el qual construeix la larva amb la fibra que amassade la pròpia palmera. Es pot localitzar a la base de les palmes.

El cicle complet, d’ou a adult, té una duradaentre 3 i 4 mesos. Els adults no solen abandonar la palmera fins que està totalment destruïda. Poden tenir vàries generacions dintre del mateix exemplar on poden conviure de forma gregària tots els estadis de l’insecte.

Els adults quan surten del tronc, realitzen vols per a colonitzar altres palmeres, preferentment les que tenen ferides.

És molt difícil detectar la presència de la plaga dins de les palmeres, per la qual cosa cal recórrer a aparells acústics especialitzats. Els símptomes externs es manifesten en un assecament de les fulles centrals de la corona. Quan avança l’atac les fulles centrals engrogueixen i es marceixen, de forma que en poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, originant la mort de la palmera.

A causa que els tractaments insecticides són poc eficaços, per aconseguir un control eficaç, és bàsica la ràpida detecció dels focus per tal de procedir a l’arrencament i destrucció de les palmeres afectades i evitar la dispersió de la plaga.

A Catalunya, es va detectar la seva aparició al 2005.

A Tossa, la plaga crec que va arribar l'any 2009. Fa un mes, al desembre del 2010, ja hi havia 28 palmeres afectades per la plaga.

Us penjo algunes fotografies de palmeres que podrien estar afectades:

*Palmera a l'hotel Mare Nostrum

*Palmera a Can Pericàs

Més informació: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Notícies relacionades:

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/09/08/morrut-palmeres-sesten-tres-comarques-girona/430763.html

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/48201-la-generalitat-afirma-que-hi-ha-uns-cinquanta-casos-sospitosos-de-morrut-de-les-palmeres.html