dijous, 13 de maig del 2010

El mosquit tigre mossega la Costa Brava

La plaga es va extendre durant l'any passat a l'Escala i Platja d'Aro, i des del 2008 a la Selva marítima, Vidreres i Maçanet

El mosquit tigre continua avançant pels racons més humits de la Costa Brava. Un estudi del Departament de Medi Ambient ha constatat que aquest petit però ferotge insecte s'ha extés fins a l'Escala i Platja d'Aro durant el 2009. Des del 2004, quan es va detectar per primera vegada a Sant Cugat, tot i que s'estima que ja va ser detectat el 2001, aquesta espècie de mosquit ha anat conquerint territori fins a amenaçar 120 municipis catalans que formen part de 14 comarques diferents.

Segons les conclusions a les quals ha arribat la Direcció General del Medi Natural, l'insecte es va detectar per primera vegada a les comarques de Girona l'any 2008. La seva presència es va comprovar als municipis de la Selva marítima -Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, així com Vidreres i Maçanet de la Selva-.

Durant l'any passat els ous van superar la comarca de la Selva i han fet un salt cap al litoral de l'Alt i Baix Empordà. Amb l'arrribada del mes de maig s'incia el període d'activitat del mosquit tigre asiàtic fins al novembre. Tot i que en els mesos d'agost i setembre és quan hi ha una major densitat d'aquesta espècie d'insecte. Sobretot durant el setembre, quan hi ha un nombre màxim de municipis afectats per la plaga.

De les investigacions fetes fins ara s'ha constatat que el més important i efectiu per frenar la ràpida proliferació d'aquest insecte és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques. Un objectiu que s'aconsegueix eliminant els punts d'aigua on poden desenvolupar-se, com per exemple tots els recipients exteirors, com ara galledes, plats de sota els testos o safareigs.

De l'estudi també es desprèn que mentre que les temperatures mínimes condicionen l'eclosió dels ous hivernants, la pluja no és imprescindible per al seu desenvolupament. "Els efectes negatius sobre la població són una pèrdua de la qualitat de vida a causa de les nombroses picades, però els riscos sanitaris per transmissió de malalties són molt reduïts", s'afirma en el document. No obstant això, no estan "absents", ja que l'any 2007 es va detectar a Itàlia un brot de Chikungunya, que provoca febre, a causa d'una picada daquest mosquit.


*Un exemplar de mosquit tigre capturat el setembre de 2008 a Blanes.

Font: Diari de Girona

Articles relacionats

Medi Ambient diu que a l'Escala i Platja d'Aro hi ha el mosquit tigre - El Punt

El mosquit tigre ja s'ha establert en dotze municipis de la demarcació - Tossanatura