divendres, 9 de març del 2012

Tossa permetrà construir un hotel a la cala Morisca

Serà de quatre estrelles i el conjunt de l'equipament ocuparà 22.000 metres quadrats

A canvi, es redueix el nombre de xalets, que passa de 149 a 100

El conveni s'aprovarà aquesta tarda

Després de dècades de litigi, l'Ajuntament de Tossa de Mar i els propietaris del paratge de la cala Morisca han arribat a un acord. Es redueix el nombre de xalets previstos, de 149 a 100 –alguns dels quals ja estan fets–, però s'hi permetrà la construcció d'un hotel de quatre estrelles. “En un sòl on es podrien haver fet moltes desgràcies hi posarem un hotel”, es va felicitar Gisela Saladich (TU), alcaldessa de Tossa de Mar.

El govern local (TU-PSC) està satisfet pel que considera “una bona solució”, que s'ha aconseguit “amb l'acord dels veïns”. La clau és la reducció de la superfície per habitatge a canvi de la construcció d'un hotel “de qualitat”, va puntualitzar Saladich. També s'hi farà una zona d'equipaments esportius. “S'ha augmentat molt la zona protegida”, va concloure l'alcaldessa. Així, per exemple, en el conveni hi consta: “S'alliberaran d'edificacions les parts elevades de la urbanització, per concentrar-les en zones menys visibles paisatgísticament.”
Segons el conveni, que ha de rebre el vistiplau del ple que tindrà lloc aquesta tarda, els propietaris del paratge –l'empresa La Morisca SA– es comprometen a urbanitzar la zona, a encarregar-se de l'evacuació de les aigües residuals i a fer els vials. En un primer moment van intentar, per la via judicial, que ho assumís el consistori, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no ho va permetre.

L'Ajuntament, segons aquest conveni, es compromet a modificar el pla general metropolità i a concedir les llicències oportunes en un termini de dos anys. El govern local, però, adverteix que haurà de ser la propietat la que es mogui per aconseguir-ho.
La Morisca SA, propietària de 282.000 m² de la part tossenca de la cala Morisca, pertany a Jacqueline Bachevillier, exdona de Jacques Cannavaggio, el conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiencia Nacional. De fet és Bachevillier qui signa el conveni i es compromet a retirar tots els contenciosos oberts per aquesta qüestió.

El litigi per la cala Morisca es remunta molt enrere. Al seu dia, l'Ajuntament –liderat per l'alcalde convergent Telm Zaragoza– va embargar la finca per cobrar un deute de 180.303 euros que hi havia pendent des del 1986. Quan es va produir l'embargament, l'empresa La Morisca SA va denunciar l'Ajuntament i el jutge li va donar la raó. L'argument, però, va ser que les notificacions s'havien enviat en una adreça errònia. En el temps que la finca va estar en mans municipals, el consistori ja va preveure fer-hi edificacions. De fet, alguns dels 100 xalets del projecte estan construïts des de fa anys. L'edificació en aquesta zona també va ser motiu de diversos judicis.

LA XIFRA

4 estrelles és la categoria de l'hotel que es preveu construir a la cala Morisca.

LA FRASE

És una bona solució; en sòl on es podrien haver fet moltes desgràcies hi posem un hotel
Gisela Saladich Alcaldessa de Tossa de Mar
 
Font: El Punt

Tossa aprova un conveni per fer un hotel a Cala Morisca i posar fi als litigis

L'Ajuntament de Tossa va aprovar ahir amb els vots a favor del govern -format per TU i PSC- un conveni que té la intenció de signar amb la societat La Morisca S.A., propietària majoritària de la urbanització Cala Morisca, de 32 hectàrees, per permetre la construcció d'un hotel de quatre estrelles a la zona i, a canvi, aconseguir que es redueixi el nombre d'habitatges previstos, que s'ampliï la zona verda i que es faci un nou accés des de Tossa, ja que ara només n'hi ha un i és des de Lloret. A més, també està previst que es crei una nova zona d'equipaments i que es construeixi una depuradora per tractar les aigües residuals de la urbanització. Amb aquest acord, es posa fi a 15 anys de conflictes entre la propietària de la urbanització -l'exdona del narcotraficant Jacques Cannavaggio- i el consistori.

Segons l'Ajuntament, el sector es troba en procés de degradació urbanística, amb una manca de serveis com el clavegueram , l'accés des de Tossa -ja que només s'hi accedeix des de la Urbanització URCASA de Lloret- o el sistema viari. Tot i aquesta necessitat de posar al dia la urbanització, els diferents intents d'execució del Pla Parcial, han evidenciat la "inviabilitat econòmica del projecte" -segons l'actual Govern. És per això que l'Ajuntament de Tossa aprova el conveni i haurà de fer una modificació del POUM sota la premissa de inclusió d'usos hotelers, que, alhora, permetrà la concentració d'edificabilitat del sector. Així, doncs, en el conveni s'obligarà a la propietat a cedir sense dret a aprofitament els terrenys de zona verda i vialitat; assumir el cost de l'accés al sector des del terme de Tossa, a través de la urbanització Martossa; i a assumir el cost d'una depuradora. A més, la proposta de l'Ajuntament fa que augmenti l'espai de zona verda, ja que se'n crea una de nova on abans s'hi preveia construir habitatges; que augmenti la superfície d'equipaments, ja que es preveuen dos espais de serveis tècnics per als dipòsits d'aigua i d'estació transformadora; i que es regularitzi les amplades dels carrers i es traci un nou vial per evitar un cul de sac.

A més, es preveu que es redueixi el nombre d'habitatges previstos. I, finalment, amb el conveni es farà que les edificacions estiguin més concentrades i no per tot l'espai de la urbanització.
La Morisca SA, propietària de 282.000 m? de la part tossenca de la cala Morisca, pertany a Jacqueline Bachevillier, exdona de Jacques Cannavaggio, un conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiencia Nacional a 18 anys i 8 anys de presó. Amb el conveni, Bachevillier es compromet a retirar tots els contenciosos oberts per aquesta qüestió. Així, el conveni posarà fi a més de 15 anys de conflictes. Els fets es remunten als anys 90, quan l'Ajuntament va adquirir la finca de Cala Morisca per falta de pagament. L'alcalde d'aleshores, Telm Zaragoza, va plantejar la possibilitat de construir un hotel a la zona. La proposta, però, no va prosperar, ja que, per decisió judicial, la finca va tornar als propietaris originaris.

Des de CiU van recordar que la modificació, que està impulsada per la propietat, té informes desfavorables d'Urbanisme, i per això hi van votar en contra. "Ens ha sorprès una mica que recuperin el conveni", va comentar Assumpta Margenats (CiU), i va recordar que en el seu mandat ja havien vist la proposta, tot preguntant al govern si havia canviat en alguna cosa, perquè aquella tenia informes desfavorables.

En resposta, l'alcadessa, Gisela Saladich, va indicar que només s'inicien els tràmits, i que ho fan seguint el que els hi assenyala Urbanisme. L'alcadessa va assegurar que s'havien realitzat alguns canvis, en especial pel que fa a la zona verda.

Font: Diari de Girona



L'ajuntament autoritza la construcció d'un hotel a la Cala Morisca de Tossa de Mar

Els propietaris de l'urbanització a canvi reduiran el nombre d'habitatges previstos, connectaran la urbanització amb el poble i faran una depuradora

L'Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) ha autoritzat als propietaris majoritaris de la urbanització de la Cala Morisca la construcció d'un hotel de quatre estrelles. Ajuntament i propietaris signaran un conveni a través del qual la societat 'La Morisca S.A' es compromet a reduir el nombre d'habitatges previstos, crear una nova zona d'equipaments, completar la urbanització del sector, fer una carretera que connecti el sector -que té 32 hectàrees- amb el nucli de Tossa, ampliar la zona verda i fer una depuradora, entre d'altres. Amb aquest acord, es posa fi a 15 anys de conflicte entre la propietària de la urbanització -l'exdona d'un narcotraficant- i el consistori per al desenvolupament de la zona.

El conflicte entre l'ajuntament i els propietaris de la Cala Morisca es remunta als anys 90, quan l'ajuntament va embargar la finca als propietaris a causa d'uns impagaments. Finalment, una sentència va donar la raó als propietaris, que van recuperar la titularitat de la finca.

Actualment, al sector ja hi ha construïdes diverses cases de manera disseminada i, segons denuncia el consistori, el paratge està en "procés de degradació urbanística". El planejament urbanístic de Tossa preveu que a la zona s'hi puguin edificar 149 habitatges, una xifra que amb l'acord es rebaixarà. A més, també s'ha decidit que el creixement urbanístic sigui més concentrat i no hi hagi cases disseminades. També caldrà legalitzar les construccions existents.

A canvi de poder fer l'hotel, la propietària de la urbanització ha pres un seguit de compromisos. Per una banda, haurà de construir una depuradora per a l'hotel i la urbanització - actualment el sector no té sistema de clavegueram i només hi ha fosses sèptiques-, i també haurà de pagar els costos per acabar d'urbanitzar la zona. Una altra de les obligacions de la propietat serà fer un vial que comuniqui la zona amb el nucli de Tossa, ja que actualment només s'hi pot accedir des de la urbanització Urcasa del municipi veí de Lloret de Mar.

El conveni, que se signarà en els propers dies, també inclou que la zona verda sigui més important i que els propietaris ampliïn els espais destinats a equipaments on hi haurà d'anar un dipòsit d'aigua i una estació transformadora.

El fet d'aixecar un hotel a la zona obliga a modificar el POUM per afegir-hi els usos hotelers. El regidor d'Urbanisme, Francesc Nadal, ha destacat que es tracta d'una proposta "interessant" que ha de contribuir a millorar l'oferta hotelera del municipi i a solucionar els problemes "endèmics" de Cala Morisca.

La propietària de la societat La Morisca S.A és l'exdona de Jacques Antoine Cannavaggio, un conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiència Nacional. El traficant cors va ser condemnat a 18 anys i 8 anys de presó per un delicte de tràfic de drogues. Cannavagio va comprar la finca i va excavar a les proximitat de la cala Morisca un magatzem subterrani comunicat amb el mar on la policia va trobar 17 tones d'haixix.

*vista de la Cala Morisca

Font: Aragirona.cat




Tossa quiere levantar un hotel cerca de la playa virgen de Cala Morisca


La finca perteneció a un ‘narco’, que construyó un embarcadero subterráneo

Urbanismo desechó el proyecto en 2011 por “insostenible” para el entorno
 
Cala Morisca, una pequeña playa virgen de aguas cristalinas y difícil acceso, sobrevive rodeada de bosque y de medio centenar de casas que no se ven desde la arena. La promoción turística y los enredos del urbanismo pueden cambiar este entorno idílico: el Ayuntamiento de Tossa de Mar (Selva) permitirá la construcción de un hotel de cuatro estrellas, con piscina e instalaciones deportivas. La dueña de los terrenos se compromete a urbanizar la zona, que se encontraba hasta ahora en estado de “degradación”, sin alcantarillado ni viales, según el Consistorio.

El complejo hotelero ocupará 26.000 metros cuadrados, el 8% de los terrenos del sector de Cala Morisca que pertenecen al núcleo de Tossa (el resto es de Lloret de Mar). La gran propietaria de la zona es la empresa Morisca, SA, propiedad de Jacqueline Bachevillier, exesposa de Jacques Cannavaggio, narcotraficante condenado en 1992 por la Audiencia Nacional. Cannavaggio compró la finca de Cala Morisca y construyó en sus proximidades un almacén subterráneo conectado con el mar en el que se encontraron más de 17 toneladas de hachís.

Para la construcción del hotel se requiere que el Ayuntamiento modifique la normativa, que ya prevé desde hace años la construcción de viviendas en este enclave. “Se trata de un movimiento práctico. Con esta operación resolvemos muchos problemas”, defiende Gisela Saladich, alcaldesa de Tossa por Tossa Unida-PSC. Saladich no esconde que tras la operación hay también un interés económico. “Aquí no vamos sobrados de hoteles”, afirma.

Los beneficios para el Consistorio son múltiples. Por una parte, los vecinos de la zona necesitan unos servicios que no han podido pagar de su bolsillo. Además, el Ayuntamiento consigue así ordenar el sector: concentrar la urbanización prevista y aumentar la zona verde protegida. Por otra, la dueña se compromete a renunciar a los 46 millones de euros que reclama por los sucesivos cambios de calificación urbanística de sus fincas. El Ayuntamiento ya requisó las propiedades a Bachevillier por impago de IBI, pero perdió luego en los tribunales.

El acuerdo requiere establecer un complejo sistema de compensación con el resto de los propietarios, bien monetario o a través de permutas de fincas. Inma Colom, exalcaldesa de CiU, cree que el anuncio de Saladich es “humo”. “Nosotros pedimos un informe sobre este mismo proyecto a la Comisión de Urbanismo de la Generalitat y el dictamen fue desfavorable”, explica Colom. El documento, fechado en enero de 2011, dice que el proyecto supondría un “empeoramiento de la integración paisajística” de la zona y una contradicción con el “desarrollo urbanístico sostenible”.
“Lo mejor hubiese sido prohibir la construcción en esos terrenos en el Plan General de 2006”, admite Assumpta Margenats, regidora de Urbanismo con CiU. Pero el Consistorio de ese momento no lo hizo, pese a que entidades como Naturalistas de Girona lo exigían para evitar “perjudicar de manera irreversible el espacio y provocar un impacto paisajístico muy negativo”. La alcaldesa insiste en que es el mejor plan en estas circunstancias y afirma que el hotel no será visible desde la playa. “Estará a más de medio kilómetro y la cala está protegida por rocas y rodeada de bosque”, dice Saladich, que afirma que en este nuevo proyecto se ha modificado lo que no gustaba a la Comisión de Urbanismo. Habrá que esperar un nuevo dictamen.
 
 *Cala Morisca, en Tossa de mar