dijous, 22 de març de 2012

La Generalitat no permetrà cap més port abans del 2015

Els promotors del port de Tossa de Mar es reuneixen amb el Departament de Territori

El govern català els adverteix que tenen molta feina a fer per rebre el permís quan acabi la moratòria

La Generalitat ha advertit als promotors del port de Tossa de Mar que en cap cas permetrà la construcció d'un nou equipament portuari abans del 2015, quan venç la moratòria vigent. “No hi ha voluntat d'obrir el pla de ports fins al 2015, després ja es veurà si mantenim la moratòria o autoritzem més ports”, van explicar ahir a aquest diari fonts oficials del Departament de Territori i Sostenibilitat. Promotors i Ajuntament compten amb aquesta moratòria.

Responsables de la conselleria de Territori i Sostenibilitat es van reunir amb els promotors del port esportiu de Tossa de Mar. Aquests els van explicar el projecte, que consisteix en un complex portuari amb 396 amarradors al costat de la platja des Codolar. “Escoltarem a tothom”, van explicar fonts de la conselleria.

Demostrar que és viable
El govern català, en la reunió amb els inversors, els va alertar que encara tenien feina a fer. Entre la feina pendent per part dels promotors hi ha “demostrar que el port de Tossa de Mar és viable”. També han de fer el projecte executiu i la memòria econòmica, entre altres tasques, segons fonts del Departament de Territori. L'Ajuntament de Tossa va signar dimecres passat un conveni amb dues promotores –pendent de ser ratificat en referèndum– per construir el port al costat de la cala des Codolar en el marc d'un complex que també preveu la construcció d'un hotel de cinc estrelles, diversos xalets de luxe i un hospital marí. La posició al si del govern de Tossa no és unitària.

LA FRASE

No hi ha voluntat d'obrir el pla de ports fins al 2015, després ja es veurà
Fonts oficials de Territori i Sostenibilitat

LA XIFRA

396 amarradors consten en el projecte del futur port esportiu de Tossa de Mar
 
*En aquesta zona, sota la platja des Codolar de Tossa de Mar, es vol fer el port esportiu. 
 
Font: El Punt 


La Generalitat diu que no aixecarà la moratòria perquè Tossa pugui fer el port


El Govern no tanca la porta a parlar-ne, malgrat que té "dubtes" sobre la viabilitat 

La Generalitat assegura que no aixecarà la moratòria de Ports "exclusivament" perquè Tossa de Mar pugui construir el nou port esportiu que l'Ajuntament planteja fer a Es Codolar i afegeix que estan disposats a escoltar-los, "però sense presses". Així ho van explicar ahir fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat en declaracions a aquest diari. Les mateixes fonts també van assegurar que han demanat a l'Ajuntament de Tossa que redacti un nou projecte, "amb tranquil·litat i amb un pla de viabilitat clar" i que "no val recuperar el projecte antic". Cal recordar que cap als anys 2000, el govern municipal de llavors ja va plantejar un projecte molt similar al que ara Tossa ha posat sobre la taula -segons les informacions que s'han pogut conèixer- amb la signatura d'un conveni amb dos inversors. Així, la conselleria va apuntar que ha recomanat al consistori que facin els projectes i estudis econòmics per a tenir-los enllestits el 2015, que és quan finalitza la moratòria.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya va establir una moratòria amb el Pla de Ports que va des de 2007 a 2015 i pel qual només es permet ampliar els ports ja construïts i no se'n permet fer cap de nou. La postura oficial de la conselleria, doncs, és que no s'aixecarà aquesta moratòria pel cas de Tossa.

De tota manera, fonts del departament també van apuntar que tenen "dubtes" que el projecte s'acabi fent realitat, perquè amb els només 396 amarratges que es plantegen probablement no seria viable econòmicament. Cal recordar que l'obra preveu construir un túnel que connecti la futura infraestructura amb el nucli de Tossa, a més de la construcció d'un hotel de cinc estrelles i un màxim de deu xalets. I un hospital marí, on es puguin tractar i investigar espècies marines.

Segons va explicar l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, amb l'anunci del conveni, el port només es farà si el poble hi està a favor en una consulta popular que està previst fer quan abans millor. Abans de fer-la, però, els inversors hauran de presentar l'avantprojecte amb les concrecions de tots els elements que hi han de figurar.