dijous, 30 d’octubre del 2008

Balena a Tossa, 1925

L'Any 1925, va quedar varat aquest cetaci,de mida considerable a la platja de Tossa.



Com és de suposar, aquest esdeveniment va produir una gran expectació a tot el poble. Segons he llegit, l'exemplar va arribar encara viu i un carrabiner li va haver de fer un tret.

Vaig penjar la foto a un fòrum de cetacis i mamífers marins per tal de que m'ajudessin amb la identificació d'aquest exemplar (gràcies a la gent de l'"Ocean Fòrum")i en van treure aquestes hipòtesis (amb la qualitat i l'angle de la foto, no han pogut saber amb exactitud de quina espècie es tracta):

Alguns deien que podia ser una cria de balena blava.


Molts coincidien en que es podria tractar d'una cria de catxalot sobretot per l'aleta dorsal. També és relativament comuna al Mediterrà. Però també hi ha altres factors que fan desconfiar d'aquesta hipòtesi.


La majoria, va opinar que es tractava d'un zífid (Ziphiidae), sobretot per aquesta mena de "morro" i el cap bulbós que sembla tenir.
Alguns es van atrevir a dir que podia tractar-se d'un Hyperoodon ampullatus, i que encara que la seva distribució no inclou les nostres aigües, hi ha hagut avistaments al mar Mediterrani. Per algunes circumstàncies podria haver arribat aqui.


Per tant aquestes 2 ultimes hipòtesis són les que cobren més importància.

Us deixo la direcció d'un article sobre cetacis a la costa selvatana i empordanesa, on no hi surt res d'aquest cas


Si algú té més informació d'aquest fet (fotos, descripció, que s'en va fer...), envieu-m'ho si vos plau!!

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Segons tu mateix dius que has llegit: "l'exemplar va arribar encara viu i un carrabiner li va haver de fer un tret"

Que trista aquesta concepció primitiva de les besties, com si fossin sempre monstres terribles perillosos que cal abatre amb escopetes o canyons.. Em recorda el cas bastant recent d'aquell mosso d'esquadra que va veure un ximpancé que s'havia escapat d'un centre d'acollida i de seguida li va disparar un parell de trets a mort "per si de cas aquell ximpancé era un assesí criminal". Quantes poques ganes de ben segur hauria tingut el ximpancé de matar a algú i quantes ganes en canvi va tenir el mosso per fer servir l'arma contra una "bestia".

O també el cas encara més recent d'aquest passat estiu, quan un os polar va arribar casualment nedant a una platja o unes roques de la costa d'Islandia i el primer que va fer un agent de l'autoritat que el va veure va ser dispararlo i matarlo. Potser per ser un ànimal foraster sense papers? O sencillament per les ganes que tenia tb l'home de carregarse'l. Quina tristesa.