dimarts, 16 de setembre del 2008

Posidonia oceanica

És una planta aquàtica del gènere Posidonia. No es tracta d'un alga sinó d'una planta superior amb arrel, tija, fulles, flors i fruits, que podem trobar a les platges com a evidència de la seva presència al fons marí.

*Posidonia oceanica

Les praderies o alguers de Posidonia oceanica, presenten una gran fragilitat degut a la baixa taxa de creixement i a l’alta importància biològica. Aquestes són refugi d’espècies i la seva producció primària és molt alta. Funcionen com a lloc de posta i reclutament. Pel que fa a la fixació de sedimenti a la circulació de nutrients, te una gran importància, ja que aquesta circulació és molt lenta als rizomes i molt ràpida en els epífits. En poca fondària, la seva localització té un efecte regulador de l’hidrodinamisme dels fons sorrencs i radies ofertes on viu. En algunes zones, les bermes de posidonia que queden a les platges, eviten l’erosió d’aquestes.


*Posidonia oceanica prop de l'illa, a 12m de fondària i alguns invertebrats

De les causes de la seva regressió destaquen:

  • Augment de la terbolesa de l’aigua i augment de la concentració de nutrients
  • Efectes mecànics deguts a ancoratges i pas d’arts de pesca d’arrossegament.
  • Canvis en els fluxos de sedimentació.
  • Recobriment per infraestructures litorals (ponts, espigons...)

A més és un bon indicador de la qualitat ambiental dels fons marins. Per tant, la pèrdua d’aquesta espècie, afecta a sistemes ecològics sencers. La Posidonia oceanica és està protegida per llei a l’estat espanyol i a Catalunya. Al litoral Tossenc és molt comuna, i és probablement l’espècie amb una major biomassa global.


*Posidonia oceanica a Sa Roja, a 18 m de fondària

Segons l’estudi “Avaluació de l’estat de les comunitats Bentòniques de La Roja (Tossa de mar) en vistes a la seva declaració com a reserva marina”, l’herbei de La Roja pot ésser un dels més amplis del litoral català, un dels més ben conservats i molt probablement, el més extens en fondària.

*Praderia a Sa Roja, a 19 m de fondària

4 comentaris:

SelvadeTossa ha dit...

A més a més el prat de posidonia que hi ha aprop de l'illa, segons diu una associació de naturalistes de Girona és especialment singular perque arribà fins als 24 metres de profunditat, lo qual està gairebé al límit de fondaria a la qual pot arribar a viure la Posidonia.

La Posidonia malauradament sovint viu en badies i cales de poca fondaria que son els llocs on precisament les barques i els vaixells particulars d'oci tenen tendència a ancorar-hi, malmetent en molts casos les posidonies. En alguns llocs son les àncores de les boies per amarrar les que es tiren i fixen damunt dels prats submarins, també malmetent-los; això és el que passa per exemple a Giverola. Opino que caldria regular d'alguna manera l'ancoratge de les embarcacions, per lo menys dins del PEIN i Sa Roja, dons també, apart del mal que poden fer per sota, per damunt sovint embruten l'aigua amb carburants i olis diversos. La Cala Futadera als migdies d'estiu és un parquing de vaixells que sembla que competeixin per veure qui és el que el te més gros! I a la Cala Bona -on també hi han posidonies i fins i tot s'explica que se les va observar en floració per primer cop a la costa catalana- un cop vaig apreciar una pel.lícula d'oli (o mescles de benzina) que cobria tota l'aigua, i la cala plena de vaixells (això és molt típic) que no hi caben ni a la entrada i a la guingueta dons tot de gent menjant paella, es clar.
Penso que les posidònies demostren així la seva gran resistencia a l'antropisme o al "vaixellisme" pero si no fem alguna cosa, a la llarga acabarem amb elles..

-SelvadeTossa (link)-

meteotossa ha dit...

La mostra viva de quan el mar estava per sota del nivell actual en el quaternari, durant l'última glaciació, si la memòria no em falla, estava uns 100-120 metres per sota del nivell actual...

Realment, com diu tamariu, Tossa és un dels indrets, on la posidònia es troba en grans extensions, i en molts indrets de manera singular... La profunditat a la que es troba en alguns indrets i, fins i tot, és l'únic lloc on s'ha trobat posidónia sobre de rocam amb una capa superficial de "sorra" (zona Cala Futadera).

La problemàtica de les barques es troba en molts indrets on trobem la presència d'aquesta planta "terrestre".

A Tossa, l'única solució seria o bé, declarar una Reserva Marina i deixar una regeneració de l'ecosistema d'un període de temps "X" o declarar conjunt un Parc Natural amb el Massís de Cadiretes-Ardenya.
Costos elevadíssims (vigilància marítima, preservació, manteniment, seguiment d'espècies "fauna i flora", reintrodució (falcó pelegrí, tortuga mediterrànea...)...

Però en fi, ja sabem com funciona les administracions (en aquest cas autonòmica i central que són les que tenen les competències) i quines són sempre les seves prioritats... en fi, no farem política. XD

Per cert, molt bon article, com tots els altres.

Unknown ha dit...

necessito informacio sobre la problematica de la posidonia a catalunya
estic fen un treball de recerca i no ho trobo a ningun lloc

Tossanatura ha dit...

Jo començaria buscant als volums de la Història Natural dels Països Catalans. En aquesta altra pàgina trobaràs més bibliografia: http://biodiver.bio.ub.es/biocat/homepage.html.

Ja mirare que més puc tenir, però m'hauries de donar la eteva adreça!

Salut.