dilluns, 16 de setembre de 2019

Oju al titular! Notícia bona o dolenta??

Diumenge, el diari de Girona, donava aquest titular:

Es Codolar, la platja de Tossa amb aigua de menys qualitat segons un estudi

Això es bo o dolent? a priori sembla una mala notícia. La gent que només llegeix el titular, reacciona de la següent manera:


Continuem llegint el sub-encapçalament:

Cinc estudiants han realitzat una estada de quinze dies per estudiar la qualitat de l'aigua de totes les platges de Tossa de Mar.

Llegint només això es pot arribar a entendre que s'ha fet un estudi de totes les platges de Tossa i la de la Cala d'es Codolar és una puta merda. Alarma creada!!! 

Aquest sub-encapçalament, es una mentida, que un xic més avall, es contradiu en si mateix:

"L'estudi [...] del litoral de Tossa (cala Giverola, es Codolar, ses Illetes i la platja Gran)..."
Ja no son totes les platges. Són 3 platges i una altra zona de la costa tossenca... 

Per acabar afirmant que aquest litoral "presenta una bona qualitat de l'aigua"

Per tant, i en resum, aquesta primera part de la notícia, ens explica que s'han estudiat uns punts del litoral, que la qualitat de l'aigua (i entenc que de ecosistema) és bona i que d'aquests punts, Es Codolar és la que presentava una qualitat per sota de les demés (que no vol dir dolenta).

Llavors calia aquest titular?? Realment és el més adient?? crec que no.

Per acabar la crítica, no se que és "la sortida d'aigües residuals filtrades per la depuradora". Deu voler dir la sortida de l'aigua depurada, perquè a la depuradora de Tossa no filtra les aigües, les depura amb un tractament biològic...

Aquí deixo la notícia complerta...
Es Codolar, la platja de Tossa amb aigua de menys qualitat segons un estudi

Cinc estudiants han realitzat una estada de quinze dies per estudiar la qualitat de l'aigua de totes les platges de Tossa de Mar. 
Un grup de cinc estudiants universitaris ha realitzat una estada d'investigació marina durant quinze dies a les platges de Tossa de Mar i ha determinat que la platja des Codolar és la que més afectació rep de l'impacte humà. A través de l'estudi de les algues, els peixos i els eriçons de mar, el grup d'estudiants ha determinat que el litoral de Tossa (cala Giverola, es Codolar, ses Illetes i la platja Gran) presenta una bona qualitat de l'aigua, especialment les platges de cala Giverola i ses Illetes, mentre que la qualitat disminueix a la zona des Codolar, on apunten que la disminució podria estar causada per la sortida d'aigües residuals filtrades per la depuradora. 

Les estades marines


L'estada s'emmarca en un projecte organitzat per l'associació mediambiental Xatrac, que té l'objectiu d'apropar els universitaris al món professional de la investigació a través del treball de camp. Enguany ha estat la primera edició de les estades, que s'han realitzat entre el 2 i el 15 de setembre, i s'han centrat a investigar la qualitat de l'aigua de les platges de Tossa. Els joves han realitzat un informe sobre les conclusions de la seva investigació, que han presentat a l'Ajuntament de Tossa de Mar. Tanmateix han realitzat una divulgació «a peu de carrer» a la plaça d'Espanya de Tossa de Mar.

Un dels responsables del projecte, Santi Escartin, destaca que aquest «consisteix a passar dues setmanes en un municipi de costa amb la finalitat que els estudiants tinguin un aprenentatge potent sobre el treball de camp, la investigació en biologia marina i sobre els problemes del litoral». Segons Escartin, aquest tipus d'estada no és freqüent a les universitats, que normalment per manca de recursos no inverteixen en aquestes estades: «Malauradament, les universitats fan poc treball pràctic, no només de recerca científica, sinó de tot el conjunt de coses». L'entitat organitzadora ha aconseguit que els estudiants de la Universitat de Girona (UdG) que hi han participat tinguin un reconeixement de crèdits, tot i això, la «manca de temps» els ha impedit ampliar aquest acord amb més universitats. «Enguany només la UdG reconeix crèdits però estem treballant perquè de cara a l'any que ve ho puguem ampliar», ha apuntat Escartin. Els organitzadors destaquen que l'estada s'ha pogut dur a terme gràcies al recolzament de l'Ajuntament, que també se n'ha beneficiat en obtenir un estudi gratuït de la costa. 

La visió dels estudiants

Un dels estudiants que ha participat en les estades, Oriol Moreno, que està finalitzant els seus estudis de Biologia a la UdG, ha valorat positivament l'experiència: «L'estada m'ha aportat molta llibertat a l'hora de prendre decisions. La diferència més gran que he vist amb la universitat és que allà ens diuen com hem de fer les coses i aquí ens han donat llibertat per fer-ho nosaltres».

Moreno també afegeix que l'experiència de presentar els resultats a l'Ajuntament de Tossa ha estat molt «professionalitzadora»: «Hem explicat la recerca als regidors i ha sigut una experiència molt bona, i el feedback ha sigut molt positiu perquè aprofitaran el nostre material». Els estudiants també han compartit els resultats a través de les xarxes socials amb la creació d'un compte d'Instagram: @estadesmarines.uni.