Les darreres llevantades s'han endut part de la sorra de la platja de la Mar Menuda de Tossa, que va ser reposada després del temporal de Sant Esteve de 2008, i han deixat un mur compacte. La sorra que es va utilitzar per refer aquesta platja del municipi s'ha convertit en una pedra dura, que les llevantades d'aquest hivern han deixat al descobert. El regidor de platjes, Juan Antonio Hervias, va explicar que està previst que costes, de qui depén la platja, hi faci una actuació. El Ministeri de Medi Ambient no ha volgut facilitar les dades de l'actuació a aquest diari.
2 comentaris:
Les llevantades no han deixat al descobert aquesta "pedra dura" en que presuntament (segons el diari) s'ha convertit la sorra(*), sinom com tothom recorda, ja estava al descobert durant tot l'estiu i tardor passades!.
Les llevantades, el que han fet ha estat endur-se part d'aquesta terra que hom va col.locar al damunt de la sorra natural propia de la platja i han deixat al descobert aquesta sorra, de lo qual personalment, me'n alegro.
Durant l'estiu i tardor, diguem que la línia de separació entre el que era la zona de sorra natural sense terra al damunt i la zona de platja amb terra no formava un denivell sobtat, tot i que era igualment visible i estava més aprop de mar. Afortunadament ara, aquesta línia està més endarrera, (la terra ha reculat) tot i que visualment la cosa fà lleig per culpa d'aquesta "paret".
La platja de Mar Menuda o Sa Bauma sempre ha existit, unes temporades amb més sorra, unes altres amb menys.. Tot sempre dintre d'un contexte més o menys cíclic de dinàmica natural i això al meu entendre (i al de molta altre gent) no comportava cap problema i a més formava part de la mateixa bellesa de l'indret.
Desde fà uns anys, com ha passat també en d'altres municipis costaners, s'ha volgut incrementar "contra-natura" el volum de platja, tant en extensió horitzontal com en alçada, això últim amb l'objectiu de poder situar infraestructures més aprop de mar i crec que és un error de concepció. ..Ens ve de lluny.
Fà algo més d'una dècada el govern d'en Telm Zaragoza va intentar eliminar Sa Banyera de Ses Dones plenant-la de rocs i de sorra. S'hi van colocar uns quants rocs que malauradament van reduir-ne la profunditat, pero per lo menys -i gràcies a les nombroses queixes que hi varen haver- no es va acabar plenant sencera de sorra.
Si recordem també hi ha haver la intenció d'unir amb sorra Sa Platja Gran i Mar Menuda.. Per a tal objectiu s'hi van abocar tonelades de terra (aprofitant que s'hi feia l'extracció en unes obres properes) davant la Minerva, amb lo qual l'aigua de tota la badia de Tossa va tenir durant uns mesos un aspecte terrós molt poc transparent i gens agradable al bany.. Afortunadament, aquest despropòsit d'intencions governamentals no varen continuar -potser perque aconseguir-ho del tot també comportava una considerable despesa econòmica- i el mar ha aconseguit defensar el "seu territori" natural.
Pregunto.. Que farem ara amb el talús de terra de Sa Bauma? Tornem a portar un altre camió de terra abans de l'estiu o ho fem encara més fort i posem ciment directament?..
També ens crida l'atenció a molts, que la llevantada de St.Esteve i d'altres que van ocorrer després, la sorra que es van endur de Mar menuda va anar a parar -per desplaçament natural- a la Platja Gran i fins i tot al Parc de l'Àncora. Hom hauria pogut agafar aquesta sorra per tornar-la a dipositar a Mar Menuda. Per què no es va procedir?.. Pregunte'm-ho als despatxos de l'Ajuntament.
Respecte al Departament de Costes vaja uns també.. Que donguessin permís per fer-ho així.. No se, hauria d'haver algú molt tonto (o algú el va enganyar molt bé) per autoritzar una cosa així o potser... Aneu a saber que també.. Potser ni en temps de Franco s'hauria fet pitjor.
(*)A més a més vull dir que la sorra, en contacte amb les onades del mar no es coverteix en terra dura, ans al contrari, és la terra, que amb els anys s'aniria convertit poc a poc en sorres; és el que passa amb els sediments que porta riu avall la Riera de Tossa, les diferents granulometries de les partícules terroses es separen, és modelen i reordenen de tal forma que el mar aboca després sorra a les platjes i no pas terra o "sauló terrós". Per tant, si volem obstinar-nos en dipositar terra i no sorra ..Seria més útil en tot cas que la possessim a la llera de la riera i no pas a la platja!..
Salut
Publica un comentari a l'entrada