dilluns, 29 d’abril del 2019

Balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris) morta a Tossa de Mar

El dia 19 d'Abril, va aparèixer a la platja de Santa Maria de Llorell a Tossa de Mar un zífid o balena amb bec de Cuvier de 5'15 metres. Un dels cetacis més desconeguts de la mediterrània.

Algunes fonts, diuen que l'animal havia estat albirat per el litoral tossenc, encara amb vida, algun dia abans 

La balena amb bec de Cuvier és un exemplar que viu a gran profunditat, fa grans immersions. Està inclosa dins les espècies de protecció especial, és poc freqüent a les costes de Catalunya, i les seves amenaces principals són el soroll submarí, la captura accidental, la ingestió de plàstics i la contaminació.

Agents Rurals, va procedir a agafar les dades biomètriques de l'animal. Salvament Marítim Va retirar l’animal de la platja per poder iniciar una investigació sobre l’espècie, i el va traslladar al port de Blanes. Des d’allà, un camió-grua el va poder treure de l’aigua i dur-lo fins a l’Edifici de Necròpsies de la Facultat de Veterinària de la UAB, a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental).







Conclusions de la Necròpsia

Els resultats de la necròpsia que va realitzar el Servei Diagnòstic de Patologia Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), al cos de la balena indicaben que l’exemplar va morir per un fort impacte, molt probablement, d’un vaixell. Segons el responsable de necròpsies de fauna marina protegida Mariano Domingo, investigador de l’IRTA-CReSA i professor del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, el cos presentava un tall profund a la pell d’uns 25 centímetres i tenia sis costelles trencades.

A banda de realitzar la necròpsia del zifid, se li van extreure unes vèrtebres que serviran per a la recerca científica. En concret, es traslladaran a mar amb d’altres restes de cetacis, i el Laboratoire d’Ecogéochimie des Environnements Benthiques (LECOB) francès farà el seguiment de com es descomponen restes de grans animals a gran profunditat marina.


Imatge de la necròpsia en què es veu que l’animal tenia diverses costelles trencades. Foto: UAB


L’equip veterinari i tècnic a l’Edifici de Necròpsies de la UAB. Foto: UAB

Alguns Twits i notícies relacionats: