dilluns, 22 d’octubre del 2018

La Costa Brava aspira a ser en el 2020 reserva de la biosfera


Una Reserva de la biosfera és una àrea geogràfica representativa dels diferents hàbitats del planeta, abraçant tant ecosistemes terrestres com marítims, que forma part del Programa l'home i la biosfera (MAB), iniciat per la UNESCO el 1970 amb l'objectiu de conciliar la conservació i l'ús dels recursos naturals, esbossant el concepte actual de desenvolupament sostenible.

Aquestes reserves de la biosfera estan reconegudes internacionalment, encara que romanen sota la sobirania dels seus respectius països, i no estan cobertes ni protegides per cap tractat internacional. Se seleccionen pel seu interès científic, basant-se en una sèrie de criteris que determinen si un espai s'inclou en el programa.

La funció principal d'aquests espais és òbviament la conservació i protecció de la biodiversitat. No obstant això, també es persegueix el desenvolupament econòmic i humà d'aquestes zones, així com la investigació, l'educació i l'intercanvi d'informació entre les diferents reserves, que formen una Xarxa mundial de reserves de la biosfera.

La Costa Brava aspira a ser en el 2020 reserva de la biosfera

La Diputació de Girona, la Universitat de Girona (UdG), la Fundació Mar i les administracions locals són els principals agents implicats amb l´objectiu d´obtenir la declaració de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera de cara al 2020. Aquest reconeixement internacional de gran prestigi és concedit pel programa MAB (l´Home i la Biosfera) de la UNESCO. Aquest, prioritza en els territoris guardonats, la conservació del paisatge, el valor natural dels ecosistemes i la sostenibilitat de les activitats humanes.

En l’actualitat, a tot el món hi ha gairebé 700 reserves de la biosfera, 48 de les quals són a l’estat espanyol i d´aquestes, dues al nostre país: el Montseny i les Terres de l´Ebre. La Diputació de Girona s´ha posat al capdavant del projecte per aconseguir aquest reconeixement i a hores d´ara està, preparant tota la documentació necessària per a ser presentada a la seu de l´UNESCO. Poder optar a ser reserva de la biosfera comporta, “mantenir i millorar la qualitat de vida de la població, garantir el futur de les noves generacions i contribuir a crear un món en un entorn ecològic de qualitat”.

Els promotors de la iniciativa s’han reunit amb els setanta municipis de les dues comarques empordaneses i de la Selva, que passarien a formar part de la reserva, en cas que la UNESCO acabi donant el vistiplau. La candidatura compromet els municipis de la Costa Brava a impulsar mesures que afavoreixin la sostenibilitat del territori i s´hauran de consensuar i definir les accions que s´hauran de prendre per aconseguir aquests objectiu.

...

Però, com es pot optar a aquest distintiu que premia els valors paisatgístics, naturals i culturals sense cap canvi en les polítiques urbanístiques ni en els plantejaments territorials globals?

Moltes de les polítiques urbanístiques i d´ordenació del territori que s´estan duent a terme a la Costa Brava van en sentit contrari al programa MAB de la UNESCO. És compaginable aquest model de segones residències i d´urbanitzacions amb el programa MAB? És compatible en una reserva de la biosfera portar els recursos hídrics al límit?

Com es pot pretendre obtenir un segell de tals característiques quan les polítiques territorials i urbanístiques de la Generalitat de Catalunya, dels Ajuntaments i Entitats Locals i de l’Estat són de continuar explotant la Costa Brava sense fre? Com és això compatible amb el fet de considerar vigents tots els planejaments urbanístics heretats de fa 30 o 40 anys, no modificar-los i promoure i facilitar la seva execució, o de pretendre seguir ampliant ports i carreteres? No es pot, per una banda, optar a un distintiu per potenciar la destinació Costa Brava pels seus valors paisatgístics, naturals i culturals, i, per l’altra, seguir admetent i potenciant el sector de la construcció, el consum de sòl, l’explotació dels recursos hídrics per a segones residències i piscines, l’increment de l’accessibilitat en vehicle privat, o la potenciació de la nàutica d’esbarjo, així com continuar amb la destrucció del paisatge, la urbanització i edificació en pendents superiors al 20% i l’afectació de boscos i zones forestals

Al llarg de la Costa Brava s’estan tramitant o s’han aprovat els un munt de plans o projectes urbanístics.

En el cas de Tossa de Mar, són (Font: Manifest SOS Costabrava):

○ Urbanització Cala Morisca: Represa del desenvolupament d’un antic Pla Parcial dels anys 90 de 32 Ha pendent d’executar, amb prop de 80 noves parcel·les edificables amb habitatges unifamiliars i afectant la massa boscosa de Cala Morisca, els vessants de la Muntanya i un important connector natural, amb pèrdua de prop de 7 Ha de suredes d’interès natural. Sector urbanitzable que es vol executar després de més de 20 anys de conflicte amb Entitats i veïns per preservar-la.

*Font: Amics de Tossa

*Cala Morisca (Font: Diari de Girona)


○ Urbanització Martossa: Urbanització veïna de Cala Morisca. Modificació del sòl agregant 16.588 m2 de sol rústic de protecció forestal per a sòl urbanitzable. Es preveu un bloc de 12 habitatges que tindrà un fort impacte visual des del mar, per la seva ubicació prop d’un penyasegat.



○ Zona Mas Vilas: Projecte de càmping de 5 Ha dins el PEIN Massís de Cadiretes, catalogat com a LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i Zepa (Zona d’Especial Protecció de les Aus) de la Xarxa Europea Natura 2000.

*Zona Mas Vilas (Font El Punt)


○ Platja Mar Menuda: Projecte per requalificar 21.289 m2 de sòl de protecció forestal; augmentar 3.300 m2 el sostre privat en habitatges unifamiliars; i permetre una ampliació hotelera per aixecar 4 plantes a primera línia de mar. Evidentment tindrà un fort impacte visual en la platja de la Mar menuda.



○ Pola-Giverola: S’ha recuperat el vell projecte per construir 30 habitatges més, s’han atorgat les llicències per fer-ho, amb la sobresaturació d’aquest paratge.

*El sector on es vol desenvolupar el pla. Font: El Punt


Enllaços d'interès:

https://www.soscostabrava.cat/

https://historiesdemar.wordpress.com/2018/10/01/reserva-de-la-biosfera/

Notícies relacionades amb els casos de Tossa:

http://www.elpuntavui.cat/cercar.html?searchword=cala%20morisca%20tossa&searchphrase=all&limit=20&start=20

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/6-urbanisme/1032628-urbanisme-aprova-el-pla-paisatgistic-de-pola-giverola-a-tossa.html

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/-/1281181-canvi-urbanistic-per-ampliar-l-hotel-mar-menuda-de-tossa.html

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/6-urbanisme/1090420-l-ajuntament-de-tossa-aprova-fer-un-camping-de-luxe-a-la-zona-de-mas-vilas.html