dissabte, 24 de setembre del 2011

Capturen un voltor d´un metre d´alçada que atemoria els banyistes d´una platja de Tossa

Entre dos policies l'atrapen amb una manta i el custodien a les garjoles de la comissaria fins l'arribada dels Agents Rurals

La platja d'Es Codolar de Tossa és un indret meravellós, tant pel que fa al seu encant com per les coses rares que de tant en tant hi passen. A Es Codolar s'hi poden trobar, sobretot a les nits, visons americans de mida considerable però la presència, ahir a la tarda, d'un voltor d'aproximadament un metre d'alçada i més de dos metres d'envergadura amb les ales esteses ja va anar més enllà de l'anècdota i va esdevenir motiu del pànic dels banyistes que aprofitaven el sol de la tèbia tarda de setembre. L'ocell, que és un voltor ibèric i tot just és una cria -els adults arriben a fer 120 centímetres d'alçada i la distància d'ala a ala frega els tres metres- va ser vist per primera vegada cap a les tres de la tarda a Es Codolar i els banyistes van avisar la Policia Local, va explicar el cap del cos Josep Sánchez. L'avalot causat per la seva presència va fer que el carronyaire aixequés el vol i marxés cap al camí de ronda. Cap allà es van dirigir dos agents, que en arribar van trobar-hi un grup de gent entre curiosa i atemorida, tot i que Sánchez va assegurar que no era especialment agressiu.

La primera vegada l'animal es va esmunyir de sota la manta amb què l'intentaven capturar però finalment els agents van aconseguir immobilitzar-lo tirant-s'hi a sobre. Un cop transportat des del camí de Ronda fins a l'entrada de Vila Vella pel carrer del Portal, on hi havia el cotxe patrulla, els dos policies van haver de demanar reforços perquè a penes podien moure el pes de l'animal per posar-lo dins del cotxe amb mampara i dur-lo a un lloc segur sense que els agents haguessin de patir per un cop de bec al cap.

Un cop a comissaria, el lloc obvi per mantenir-lo sa i estalvi sense posar en risc la integritat de ningú -segons van explicar testimonis el bec mesurava uns 20 centímetres- van ser les garjoles. El pres més particular que mai ha tingut la Policia Local de Tossa va presentar una mica de resistència a l'hora d'entrar-hi i en obrir les ales va quedar clar que l'espai era massa estret per a ell, però després d'algunes envestides contra els barrots la bèstia es va calmar i va romandre tranquil·la fins que, a mitja tarda, va passar a mans dels Agents Rurals, que el van dur a un centre de recuperació. L'animal, segons va indicar el cap de la policia tossenca, no presentava ferides visibles ni semblava malalt o desorientat, malgrat que es tracta d'una espècie -protegida i per a la qual hi ha plans de reintroducció controlada- que habita en alta muntanya i que en absolut és pròpia del litoral.

*El voltor s'estava a la tarda a una garjola de la policia local -que li quedava un xic petita- a l'espera que els Agents Rurals se'n fessin càrrec.

Font: Diari de Girona


Altres fotografies de l'animal: