diumenge, 7 d’agost de 2011

Reclamen a l'ACA que torni a netejar el litoral gironí

La majoria de municipis reclamen que l'ACA torni a assumir el servei, ja que no disposen de recursos per mantenir el litoral gironí net

Es busquen solucions conjuntes


Els municipis
de la Costa Brava s'oposen totalment a la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua de deixar de netejar el litoral gironí, dins el pla de reducció de despeses. Així ho han deixat clar tant els municipis de la zona marítima de la comarca de la Selva com els de l'Empordà.

Molts municipis no han tingut gairebé ni temps de reaccionar després que el mes de juny passat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) anunciés que per motius econòmics deixaria de prestar aquest servei. Alguns no disposen de fons suficients per tenir una embarcació pròpia per substituir el servei que oferia abans la Generalitat.

Aquest no és el cas de Lloret de Mar, que disposa d'una embarcació pròpia que cada dia recorre els 6 quilòmetres de litoral del municipi per recollir la brossa (en un estiu se'n poden arribar a acumular fins a quatre tones). Fins al juny passat, a Lloret hi havia dues embarcacions que prestaven aquest servei, la municipal i la de l'ACA; ara només ho fa una i els representa un cost anual de 30.000 euros.

L'Ajuntament veuria amb bons ulls mancomunar aquest servei amb els municipis veïns de la Selva marítima, Tossa de Mar i Blanes. Precisament, Blanes, com que no disposa de cap embarcació, s'ha vist obligat a llogar-ne una al preu de 15.000 euros l'any.

Pel que fa al Baix Empordà, Torroella de Montgrí considera una greu injustícia que l'ACA deixi de prestar aquest servei, ja que en el seu cas es veuen afectats pel fet de tenir-hi la desembocadura del Ter, i tot el que arrossega, especialment en èpoques de pluges fortes.

Dins la mateixa comarca, sí que hi ha un acord establert entre Calonge i Palamós. En aquest cas tenen el servei mancomunat. Calonge hi posa la barca i Palamós paga pel servei. També ha deixat de funcionar la barca que l'ACA tenia amarrada al port de l'Estartit i que s'ocupava, per exemple, de la neteja de Pals, Begur i les illes Medes.

Finalment, a l'Alt Empordà, l'Ajuntament de l'Escala ha sol·licitat una reunió d'àmbit comarcal per trobar una solució a aquest problema que els ajuntaments asseguren que no poden assumir. El sector turístic també es queixa.


LA XIFRA


4 tones de brossa és el que s'acostuma a recollir cada any a Lloret de Mar en els 6 quilòmetres de litoral.*La barca de neteja de propietat municipal actuant al litoral de Lloret de Mar, recollint escombraries.Font: El Punt