dimecres, 9 de juny de 2010

La Generalitat posarà més restriccions per accedir al bosc

Les Gavarres són la principal preocupació juntament amb el massís de Cadiretes, el del Montgrí i el cap de Creus

Alt risc de foc i tota precaució és poca. El delegat del Govern de la Generalitat, Jordi Martinoy, va reunir-se ahir amb els principals actors que aquest estiu s'hauran d'encarregar de vetllar perquè les flames no destrossin els boscos gironins i ja va avançar algunes de les línies mares del que serà el pla antifoc estiu 2010. Les restriccions per accedir amb vehicle o dur a terme determinades activitats en espais d'alt risc són el principal punt d'un programa que té molt en compte l'estat en què estan els boscos després de les nevades d'aquest estiu.

L'alt número d'arbres caiguts que va deixar el temporal i l'espès sotabosc que s'acumula en els terrenys forestals servirà de potent combustible en cas que les flames es despertin. Més encara si vénen empeses per les ràfegues de vent calent -Martinoy va alertar ahir sobre els traidors efectes de la tramuntana- i alimentades per les altes temperatures que són habituals en època d'estiu. Segons va apuntar el delegat, la principal preocupació és el massís de les Gavarres però sense menystenir Cadiretes, la zona del Montgrí i el cap de Creus. És per això que, si bé l'accés de ciclistes o excursionistes a aquestes zones no sembla estar en perill, la Generalitat si serà inflexible a l'hora de vetar l'accés de qualsevol vehicle motoritzat. "Restringirem l'accés de manera més freqüent i serem més exigents", va explicar el delegat del Govern a Girona.

Martinoy va explicar que actualment a la demarcació hi ha 79 brigades treballant en tasques de neteja i, d'aquestes, 39 ho fan a les Gavarres.

Durant l'estiu continuaran treballant 45 brigades permanentment connectades via telefònica per controlar qualsevol petit indici de foc potencial.

A més, està previst que la setmana que ve el Govern faci pública la línia d'ajuts a propietaris forestals particulars per ajudar-los a netejar les seves parcel·les.

Alerta amb Sant Joan

La imminent revetlla de Sant Joan genera també maldecaps als responsables d'impedir els focs indesitjats. Per aquest motiu, Martinoy va explicar que alguns alcaldes gironins estan inquiets i s'estan plantejant restringir les zones on permetre la venda i el llançament de petards i, fins i tot, vetar la instal·lació de casetes de venda de pirotècnia per evitar ensurts. "És molt important la conscienciació de la població i que tinguin present que és un estiu amb més risc", va concloure Jordi Martinoy.

*L'objectiu és evitar que les flames destrossin els boscos gironins

Font: Diari de Girona

L'accés motoritzat a Gavarres, Montgrí i cap de Creus es tancarà més sovint a l'estiu per l'estat dels boscos

L'estat dels boscos gironins farà que l'accés motoritzat a alguns dels espais naturals es restringeixi molt més sovint aquest estiu, en funció del temps que faci. El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, va explicar que a causa de l'alt risc d'incendi que s'espera per als propers mesos «no es descarta tancar els massissos forestals tenint en compte més factors que els d'altres estius». Habitualment els criteris van en funció únicament de les condicions climàtiques, mentre que enguany s'hi afegirà també el de l'estat del bosc després dels efectes de les nevades. Per tant, els espais amb més possibilitats de veure incrementades les restriccions són les Gavarres i Cadiretes, el cap de Creus i el Montgrí, on també es restringirien activitats com la tala d'arbres en funció de la sequedat del bosc.

Martinoy ho va explicar ahir després d'una reunió que va tenir lloc entre representants del govern, Agents Rurals, Bombers, agrupacions de defensa forestal i col·lectius de pagesos, per explicar les mesures de prevenció d'incendis per a l'estiu. La perillositat depèn sobretot dels efectes de la nevada i també de les pluges de primavera, que han provocat un augment del sotabosc. Per tot plegat es donaran autoritzacions als propietaris forestals perquè puguin continuar fent treballs de neteja més enllà del 15 de juny, ja que serà ara quan es resoldran les ajudes de la Generalitat.

Crida a la població

El delegat també va fer una crida a la població perquè extremi les mesures de precaució aquest estiu: «Hem de reconvertir la conscienciació que hi ha hagut sobre l'estat en què han quedat els boscos després de la nevada en un augment de la prevenció i evitar les conductes imprudents.» També s'ha recomanat als alcaldes que augmentin les restriccions durant la revetlla de Sant Joan, i que controlin les casetes que venen petards.

Font: El Punt