dilluns, 8 d’octubre del 2018

Denuncia a l’autorització d’una prova del campionat d’Enduro al Massís de Cadiretes

El passat dia 5, apareixía aquesta notícia a la web de l'ANG (Associació de Naturalistes de Girona), referent al campionat d'Enduro que s'ha celebrat a Tossa aquest cap de setmana:

Denunciem l’autorització d’una prova del campionat d’Enduro al Massís de Cadiretes

L’Associació Naturalistes de Girona denuncia davant el SEPRONA l’autorització d’una prova d’Enduro al Massis de Cadiretes per part de la Generalitat. Gràcies a una denúncia anònima, l’Associació Naturalistes de Girona ha tingut coneixement que el Campionat d’Espanya d’Enduro té previst realitzar una prova de la competició els dies 6 i 7 d’octubre al Massís de Cadiretes, afectant directament l’Espai d’Interès Natural de Cadiretes. 

Segons la informació disponible, la competició sortirà de Tossa de Mar i reunirà uns 150 motociclistes entre concursants i exploradors, amb l’enorme impacte acústic, danys a la vegetació, erosió, risc d’atropellaments de fauna salvatge, molèsties als demés usuaris de l’espai natural, risc d’incendi i de contaminació (per accident, espurnes, avaries, etc.), i més que probable generació de residus. Sens perjudici que, a més a més, la cursa es faci per un traçat que signifiqui la circulació per corriols i/o camins inapropiats pel pas de vehicles, o fins i tot l’obertura de nous passos.

D’altra banda, consta un cop acabada la cursa es crearà i publicarà online un track amb la ruta, amb la consegüent atracció de nous usuaris de cap de setmana causant un efecte acumulatiu dels impactes ocasionats durant la competició.

Tanmateix, segons consultes al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la proposta de la prova s’està tramitant sense respectar els terminis legals establerts. La normativa fixa que una sol·licitud d’aquestes característiques s’ha de fer almenys amb un mes d’antelació, per tal d’avaluar-ne apropiadament els impactes i la compatibilitat. Tot i així, la Generalitat ha resolt autoritzar la prova.

Per tot això, l’ANG ha presentat una denúncia dels fet davant el SEPRONA per tal que s’investigui la legalitat de l’activitat i del procés d’autorització, i els impactes que podria ocasionar.

L’entitat demana així mateix, la cancel·lació de la prova, el reinici de la seva tramitació seguint tots els procediments i terminis pertinents, i excloent del recorregut en qualsevol cas espais inclosos al PEIN o a la Xarxa Natura 2000. I que la tramitació es faci incorporant un d’exposició pública, amb accés a tota la documentació tècnica, incloent cartografia de detall i la preceptiva avaluació ambiental.


Pel que m'han dit, (res contrastat) inicialment una de les proves havia de passar per la zona de la Baronia, com ja deia el cartell (antic circuit de motos), i a última hora es va haver de canviar el traçat, a una altra zona del bosc, degut a aquesta denúncia. Com ja he dit, són coses que he sentit pel carrer.
De totes maneres, crec que no hi ha hagut cap informació oficial sobre aquest fet. Esperarem...

Resultat d'imatges de enduro Tossa