divendres, 30 de setembre del 2011

Tossa i Lloret, exemples davant del món

Una trentena de participants en un congrés sobre aigua reutilitzada que es fa a Barcelona van visitar ahir Tossa i Lloret

Van poder comprovar com s'aprofiten les aigües residuals per a usos públics com el reg


Barcelona ha estat escenari, aquesta setmana,de la vuitena edició de la conferència sobre reutilització de l'Associació Internacional de l'Aigua. En aquest camp, el Consorci de la Costa Brava –l'ens que gestiona l'abastament en alta al litoral gironí– és una de les entitats capdavanteres, ja que hi treballen des de l'any 1985, quan van organitzar unes primeres jornades sobre reutilització a Castell-Platja d'Aro.

Ha plogut molt des d'aleshores, fins al punt que durant el congrés s'ha evidenciat que la reutilització d'aigües residuals depurades amb usos potables és una de les poques sortides que tindran algunes zones i grans ciutats per garantir-se l'abastament. Esgotats els transvasaments i amb una dessalinització que multiplica el preu de l'aigua, l'aigua regenerada queda com l'alternativa més econòmica i plausible en un futur no gaire llunyà. Abans d'arribar a aquest punt, ja s'estan duent a terme iniciatives d'interès, com les que ha desenvolupat a Tossa i Lloret el Consorci de la Costa Brava amb l'ACA i els ajuntaments. Una trentena dels participants al congrés s'hi van desplaçar per veure en què consistien. A Tossa els van explicar com havien pogut recuperar el parc de Sa Riera gràcies al sistema de regeneració d'aigua que s'havia instal·lat a la depuradora, i després van anar fins a la Vila Vella, on arriba la xarxa específica d'aquesta aigua que serveix per netejar els carrers. I a Lloret van visitar els jardins de Santa Clotilde, que es reguen amb aigua regenerada. Les explicacions van incloure els beneficis ecològics i econòmics dels projectes, que han evitat sobreexplotar aqüífers o reduir la despesa en aigua.

*El grup de visitants provinents del congrés, ahir al matí seguint
les explicacions a la depuradora de Tossa de Mar

Font: El Punt